«Άγιος Νικόλαος – Τόποι και άνθρωποι στη δεκαετία του ’60»

«Άγιος Νικόλαος – Τόποι και άνθρωποι στη δεκαετία του ’60»

Ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος

Το καλοκαίρι του 2007, το Minos Beach art hotel φιλοξένησε την έκθεση ανέκδοτων φωτογραφιών του Δημήτρη Παπαδήμου, με τίτλο «Άγιος Νικόλαος – Τόποι και Άνθρωποι στη δεκαετία του ’60». Επρόκειτο για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που έδωσε την ευκαιρία σε ντόπιους και ξένους να θυμηθούν ή να ανακαλύψουν εικόνες του τόπου σε παλαιότερες εποχές.

Η διοργάνωση της έκθεσης, η οποία συνοδεύτηκε από την έκδοση πολυτελούς λευκώματος, στηρίχθηκε στον εντοπισμό του φωτογραφικού αρχείου του Δημήτρη Παπαδήμου από την ερευνήτρια κ. Μαρία Σωρού στο Ελληνικό Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Το πλούσιο αυτό αρχείο προσέφερε απλόχερα εικόνες και πληροφορίες για την περίοδο που ο Άγιος Νικόλαος, μια μικρή, ήσυχη επαρχιακή πόλη, άνοιγε δειλά δειλά τα παράθυρά του στον έξω κόσμο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να γνωρίσουν έναν Άγιο Νικόλαο απέριττης ομορφιάς, ένα Minos Beach art hotel κόσμημα της πόλης, ανθρώπους της περιοχής σε καθημερινές δραστηριότητες κι ακόμη στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας «Celui qui doit mourir», του φημισμένου σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, η οποία βασίστηκε στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Συνδέοντας δύο από τα άκρα του ελληνισμού 

Οργάνωση Έκθεσης: Πολιτιστικός Οργανισμός ∆ήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης και Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Στέφωση

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαδήμος

Τόπος: Minos Beach art hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Έτος: 2007

Ψηφιακές Εκτυπώσεις: Photolab