Η Ιστορία μας

Η Ιστορία μας

Για τον πολιτισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1988, στο ξενοδοχείο Minos Beach, όπου η Τζίνα Μαμιδάκη, οδηγημένη από την πρωτοπόρο για την εποχή ιδέα ότι ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί μία ολιστική, πολιτιστική εμπειρία, διοργάνωσε ένα πρωτότυπο Συμπόσιο Τέχνης. Μέσα σε μία ημέρα, 32 γλύπτες διεθνούς φήμης, Έλληνες και ξένοι, φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το περιβάλλον και μετέτρεψαν τον κήπο του ξενοδοχείου σε ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο.

Η πρωτοφανής επιτυχία και η διεθνής απήχηση του πρώτου αυτού Συμποσίου οδήγησαν στην καθιέρωσή του και στην επανάληψή του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα. Το δεύτερο Συμπόσιο Τέχνης, το 1990, ασχολήθηκε με τη «Νέα Μεσογειακή Πολιτιστική Ταυτότητα», ενώ το τρίτο, το 1993, είχε ως αντικείμενο την «Τέχνη στην Πολιτική».

Απότοκο των Συμποσίων Τέχνης υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος, το οποίο η Τζίνα Μαμιδάκη ονόμασε, προς τιμήν των γονέων της, Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Από την ίδρυσή του, το 1993, μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη φιλοξενεί εκθέσεις ποικίλων μορφών εικαστικής έκφρασης, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κιβωτός τέχνης, φυλάσσοντας κάποια από τα έργα που φιλοτεχνούνται και θέτοντάς τα στη διάθεση των επισκεπτών των ξενοδοχείων του ομίλου. Η μόνιμη συλλογή του, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής δεκάδες έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια το όραμα και οι στόχοι του ιδρύματος εκφράζονται όχι μόνο μέσα από την ενασχόλησή του με τις τέχνες, αλλά και μέσα από άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν τον Πολιτισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις. Συμμετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, και απαντώντας δημιουργικά στις ανάγκες της, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη οικοδομεί ένα μωσαϊκό δράσεων, επωφελών για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Σημαντικοί σταθμοί στην Ιστορία μας

¤ 1988     1ο Συμπόσιο Τέχνης

¤ 1990     2ο Συμπόσιο Τέχνης “Νέα Μεσογειακή Πολιτιστική Ταυτότητα”

¤ 1993     Ίδρυση Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

¤ 1993     3ο Συμπόσιο Τέχνης “Η Τέχνη στην Πολιτική”

¤ 1993     Έκδοση “Discover the unknown Crete”

¤ 1996     Έκθεση “Κυπρίων Πλους”

¤ 1999     Έκθεση “Η Χιλιανή Τέχνη ταξιδεύει στην Κρήτη”

¤ 2006     Έκθεση “Μηχανικά”

¤ 2007     Έκθεση Φωτογραφίας “Τόποι και Άνθρωποι στη δεκαετία του ’60”

¤ 2007     Έκδοση “Τόποι και άνθρωποι στη δεκαετία του ’60”

¤ 2008     Έναρξη Περιβαλλοντικών Δράσεων

¤ 2008     Έκδοση “Art Collection 1993-2008”

¤ 2011     Έκδοση “Crete in Black & White”

¤ 2012     Έκδοση “Discover the unknown Rhodes”

¤ 2013     Γέννηση του Lovegreece.com

¤ 2016     Έκθεση “Sea to Shore Stories”

¤ 2018     Φεστιβάλ BlueFest Crete 18 – Έκθεση “4 Cents on Show for 500 Years”

¤ 2019     Φεστιβάλ BlueFest Crete 19 – Έκθεση “Come with the Wind” – 1ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη