Η Οικογένεια Μαμιδάκη

Η Οικογένεια Μαμιδάκη

Με σημείο αναφοράς την Κρήτη

Ο Γεώργιος Μαμιδάκης του Ιωάννη γεννήθηκε στην Ανώσκελη Κισάμου στην Κρήτη. Σπούδασε τοπογράφος και εργάσθηκε αρχικά στην Τοπογραφική Υπηρεσία.

Στα χρόνια της κατοχής πολέμησε με την Εθνική Αντίσταση.

Τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα συνδέθηκαν με την παραγωγή ροδέλαιου. Λίγα χρόνια αργότερα, αξιοποιώντας την εξυπνάδα και την τόλμη του, άνοιξε τις πόρτες της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας με την Ρωσία στον τομέα των πετρελαιοειδών.

Η ΑΕΕΠ Γ. Μαμιδάκης & Σια ιδρύθηκε το 1955 και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο του εφοδιασμού ποντοπόρων πλοίων. Με τη δημιουργία 540 πρατηρίων κάλυψε τη διανομή πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 1983 εφοδίαζε με αργό πετρέλαιο τα Ελληνικά Κρατικά Διυλιστήρια, χρησιμοποιώντας tankers της ιδιοκτησίας της.

Το 1973 ο Όμιλος Μαμιδάκη εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τα αυτοκίνητα Lada.

Ιδιαίτερα διορατικός και με βαθιά αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη, ο Γεώργιος Μαμιδάκης εξαγόρασε το 1974 το ξενοδοχείο Minos Beach στον κόλπο του Μιραμπέλου. Αργότερα απέκτησε δύο ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες.

Προσωπικότητα πολυσύνθετη, ο Γεώργιος ξεχώριζε για τις αξίες, τη φρονιμάδα, τη λεβεντιά, την οξυδέρκεια, την ειλικρίνεια και το αστείρευτο χιούμορ του.

Η Αριστέα Μαμιδάκη γεννήθηκε στα Χανιά και ήταν το πέμπτο παιδί του Γρηγορίου και της Μαρίας Χαλκιαδάκη, ξενοδόχων της εποχής.

Ως σύζυγος, η Αριστέα Μαμιδάκη δεν θα μπορούσε ποτέ να βρίσκεται πίσω από τον Γεώργιο αλλά μόνο δίπλα του. Εργάσθηκε κοντά του και συνέχισε να εργάζεται με το ίδιο πάθος στις επιχειρήσεις τους και μετά τον θάνατό του.

Δυναμική και ταυτόχρονα ήπια, γλυκιά και απαιτητική, γενναιόδωρη και πρακτική, ενστάλαξε τις αξίες της οικογένειας, της ηθικής και της δυναμικής δημιουργικότητας στις δύο κόρες της, που συνέχισαν και εξέλιξαν τις επιχειρήσεις Μαμιδάκη.

Η ζωή τής επιφύλαξε τη χαρά να μεγαλώσει τα έξι εγγόνια της.