«Μηχανικά 1978-2006»

«Μηχανικά 1978-2006»

Ξετυλίγοντας τις κατακτήσεις μιας μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας

Το καλοκαίρι του 2006 παρουσιάστηκε η έκθεση του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη, με τίτλο «Μηχανικά 1978-2006″. Μέσα από σαράντα περίπου γλυπτά, μνημειακών κυρίως διαστάσεων, ο γλύπτης, αιρετικός και ερευνητικός, αποκάλυψε τον πλούτο των πλαστικών του κατακτήσεων, τα τελευταία 28 χρόνια.

Ο Παρμακέλης, ασκημένος στα μυστικά της εξπρεσιοντιστικής απόδοσης των ανθρωποκεντρικών του συνθέσεων από την αρχή της εξελικτικής του περιπέτειας, όπως η περίφημη ενότητα των γλυπτών του «Μάρτυρες και θύματα» 1964-1974, υιοθετεί, από το 1978, ένα νέο λεξιλόγιο έκφρασης των οραμάτων του, με διόδους γραμμικής και γεωμετρικής επεξεργασίας. Κάθε του έργο διακρίνεται για την άψογη κατασκευαστική του τελειότητα και έχει μελετηθεί με οξυδέρκεια, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική του ένταξη στο χώρο.

Όπως επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής της Τάκης Μαυρωτάς, «Ο Παρμακέλης προχωρεί από την ενορατική νόηση του φυσικού κόσμου σε νέες και ολοένα ακριβέστερες «μηχανικές» φόρμες. Ο κόσμος των έργων του καθρεπτίζει το τεχνολογικό παρόν και αισθητοποιεί τη γνώση μας για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Επινοεί νέες φόρμες μιας εντελώς αυτόνομης γλυπτικής έκφρασης, που τον φέρνουν στην απέναντι όχθη από τις αρχικές οραματικές του κατακτήσεις, όταν ήταν μόνιμα αντιμέτωπος με το πεπρωμένο της ανθρώπινης μορφής και την αξεπέραστη δύναμη της φύσης».

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Τόπος: Minos Beach art hotel, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Διάρκεια: 16.6-30.9.2006

Οργανωτική υποστήριξη-επικοινωνία: Τίτη Μπουχάγιαρ

Γενική Επιμέλεια Καταλόγου: Τάκης Μαυρωτάς

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Γιάννης Παρμακέλης