«Η Χιλιανή τέχνη ταξιδεύει στην Κρήτη»

«Η Χιλιανή τέχνη ταξιδεύει στην Κρήτη»

Αποκαλύπτοντας συνδέσεις που ξεπερνούν τις γεωγραφικές αποστάσεις

Το καλοκαίρι του 1999 το Minos Beach art hotel άνοιξε τους φιλόξενους κήπους και τις αίθουσές του στη χιλιανή τέχνη. Η έκθεση με τίτλο «Η Χιλιανή Τέχνη ταξιδεύει στην Κρήτη» έφερε στον Άγιο Νικόλαο οκτώ δημιουργούς, σε ένα πολυπρόσωπο κολάζ γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεάτρου, ποίησης και τραγουδιού.

Σκοπός των εκδηλώσεων δεν ήταν άλλος παρά να διαπιστωθεί πόσο κοντά βρίσκονται οι πολιτιστικές, πολιτικές και ανθρώπινες σχέσεις χωρών που τόσο απέχουν μεταξύ τους γεωγραφικά. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Χέρι-χέρι ο Καζαντζάκης με τον Νερούντα και οι κρητικές μαντινάδες με τις χιλιανές και λατινοαμερικάνικες μπαλάντες απέδειξε στους Έλληνες, τους Χιλιανούς αλλά και τους ξένους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ότι είναι εύκολο να ξεπεραστούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις.

Όσον αφορά τον πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης ενισχύθηκε σημαντικά: Στη μόνιμη συλλογή-έκθεση του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, που εκτίθενται στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του ξενοδοχείου, προστέθηκαν τα γλυπτά δύο διάσημων καλλιτέχνιδων, το «Προσφορά στον Ποσειδώνα» της Cecilia Campus και το «Διάλογος» της Lily Gazafulic.