Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2020

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2020

Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2020

Η αγάπη για την τέχνη, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπιση του ομώνυμου Βραβείου Τέχνης.

Στόχος του βραβείου είναι η υποστήριξη και η προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών το οποίο καθώς αυτό αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές και σύγχρονες και παγκόσμιες εκφράσεις των δημιουργικών ικανοτήτων της σημερινής Ελλάδας.

Το Βραβείο επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες αρωγής και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της χώρας, η οποία ακόμα και σήμερα χρήζει της δέουσας προβολής και επικουρίας στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος καλλιτεχνικής παραγωγής.

Το Βραβείο υποστηρίζει Έλληνες καλλιτέχνες προσφέροντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εικαστικό έργο το οποίο θα αποτελέσει μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση της αριστείας στον τομέα της τέχνης και την ανάδειξη των σημαντικών ταλέντων της δημιουργικότητας καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Βραβείο Γ. & Α. Μαμιδάκη –Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας

Το Βραβείο υποστηρίζει Έλληνες καλλιτέχνες προσφέροντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εικαστικό έργο το οποίο θα γίνει μέρος της  μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και θα εκτίθεται στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel στον Άγιο  Νικόλαο Κρήτης. Η βράβευση συνδέεται με την ανάθεση υλοποίησης συγκεκριμένου έργου για το οποίο έχει καταθέσει πρόταση ο ενδιαφερόμενος καλλιτέχνης καθώς επίσης και με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στο ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (Artists-in-Residence) στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ

Οι αιτήσεις θα πρέπει να προέρχονται από Έλληνες καλλιτέχνες με ιστορικό συνεχούς καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας, ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής τους.

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ

Η πρόταση θα πρέπει να αφορά έργο το οποίο μπορεί να εκτεθεί σε υπαίθριο χώρο και  λαμβάνει υπόψη του τους συγκεκριμένους εκθεσιακούς χώρους στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Αφορά κυρίως γλυπτά, εγκαταστάσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις και έργα που συνδέονται με time-based καλλιτεχνική πρακτική. Το προτεινόμενο έργο θα πρέπει να αφορά ή να συνδέεται θεματικά με το συγκεκριμένο τόπο έκθεσής του.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΓΟΥ

Από τις 18 Ιουνίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.

Στην πρώτη φάση απαιτείται η αποστολή της αρχικής ιδέας για την εκπόνηση έργου συνοδευόμενης από το ανάλογο υποστηρικτικό υλικό (portfolio και βιογραφικό). Η πρώτη φάση λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Η αξιολογητική επιτροπή θα επιλέξει πέντε καλλιτέχνες με βάση την ποιότητα της πρότασης και το γενικότερο προφίλ τους. Τα ονόματα των καλλιτεχνών θα ανακοινωθούν στους υποψηφίους μέσω e-mail. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης και να εμπνευστούν από τον συγκεκριμένο χώρο. Η επίσκεψη των υποψηφίων στις εγκαταστάσεις του Minos Beach art hotel θα πραγματοποιηθεί εντός λογικού χρόνου μετά την επιλογή τους και σε κοινή συνεννόηση με τους συμμετέχοντες. Κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν συγκεκριμένη πρόταση και να την καταθέσουν προς αξιολόγηση έως και 12 Ιανουαρίου 2020.

Κατά την τρίτη φάση της διαδικασίας, η επιτροπή θα επιλέξει τον βραβευμένο καλλιτέχνη του έτους 2020. Ο  βραβευμένος καλλιτέχνης θα πάρει μέρος στο ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (Artists-in-Residence) στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel ενώ θα έχει και τη δυνατότητα διαμονής στις εγκαταστάσεις του Minos Beach art hotel για δέκα ημέρες στο σύνολο. Το έργο του θα παρουσιαστεί στο κοινό αρχές Ιουνίου 2020.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

  • Η αίτηση συμπληρώνεται στα ελληνικά.
  • Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος είναι η 18 Ιουνίου 2019.
  • Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος είναι στις 14 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.
  • Τα αποτελέσματα της πρώτης επιλογής των πέντε υποψήφιων θα ανακοινωθούν στους υποψηφίους μέσω e-mail.
  • Η επίσκεψη των υποψηφίων στις εγκαταστάσεις του Minos Beach art hotel θα πραγματοποιηθεί εντός λογικού χρόνου μετά την επιλογή τους και σε κοινή συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.
  • Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης πρότασης παραγωγής έργου είναι στις 12 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.
  • Η ανακοίνωση του ονόματος του αποδέκτη του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη για το έτος 2020 θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2020.

ΑΙΤΗΣΗ

Παρακαλούμε να στείλετε την άτυπη αίτηση σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sotirios@gnamamidakisfoundation.org.

Παρακαλούμε να περιγράψετε συνοπτικά το γενικότερο καλλιτεχνικό σας έργο καθώς επίσης εν συντομία και τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ότι το έργο σας  συνάδει με τους στόχους του βραβείου (μέχρι 300 λέξεις).

Επισυνάψτε βιογραφικό (PDF αρχείο) & υποστηρικτικό υλικό – Portfolio (Παρακαλώ αναρτήστε ένα PDF αρχείο μέχρι μέχρι 6MB)

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να στείλετε email στο sotirios@gnamamidakisfoundation.org.  Δεν δίνονται διευκρινίσεις τηλεφωνικά.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τους Όρους και Προϋποθέσεις και τις Συχνές Ερωτήσεις του προγράμματος και συμβουλευθείτε το Οπτικό Υλικό που ακολουθεί και αφορά το υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel όπου θα τοποθετηθεί το έργο. Στη συνέχεια  αποστείλετε την αίτησή σας μαζί με το σχετικό υποστηρικτικό υλικό.